NPO
NTR

EMI CATTEEUW (Erasmus Hogeschool Brussel RITS, opleiding radio)
“Terminus”, de zee als eindbestemming (18’36)
Waaruit bestaat de aantrekkingskracht van de zee? Waarom willen mensen sterven aan de rand van het land? Emi ging met twee vrouwen naar de zee om ze daar te laten vertellen hoe de zee, de dood en de liefde voor hen samenvallen.

CLAIRE VAN DER MEER (Universiteit van Amsterdam, Master Journalistiek en Media)
“Donderwolken” (40’45)
Bijna tien jaar na de zelfmoord van haar moeder vraagt Claire zich af of ze haar dood goed heeft verwerkt. Gek misschien, want ze voelt zich juist heel goed en vrolijk. Toch is ze bang dat er nog een grote donderwolk boven haar hoofd hangt. In deze documentaire gaat Claire op zoek naar wat deze gebeurtenis voor haar leven heeft betekend en nog gaat betekenen.

YARNE DAEREN (Erasmus Hogeschool Brussel RITS, opleiding radio)
“De Back-Up” (46’57)
Yarne maakte een luisterverhaal én een boek die samen één verhaal vertellen, het verhaal over de eerste ruimtereizen die de Sovjet-Unie ondernam. In het boek, dat we hier jammergenoeg  niet kunnen publiceren, vind je het boeiende verhaal van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte. In het luisterverhaal het meeslepende relaas van de tweede astronaut, Gherman Titov.

ANOUK KANTELBERG (Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg)
“Piloten zonder vleugels” (12’44)
Jongens die hun droom najagen om piloot te worden, komen vaak bedrogen uit.
Paul is zo’n jonge piloot maar heeft geen baan en wel torenhoge studieschulden.
Hoe heeft het zover kunnen komen?

ANITA SNEDDON ( Hogeschool van Amsterdam opleiding Media, Informatie en Communicatie)
“Opa, wie?” (14’30)
Het enige wat Anita van hen weet is dat ze allebei de Tweede Wereldoorlog meemaakten, haar Nederlandse opa werkte als arbeidskracht in Duitsland, haar Schotse opa vocht als soldaat bij de Slag om Arnhem. In “Opa, wie?” gaat Anita op zoek naar verhalen over hen.

NELE EECKHOUT (AP Hogeschool Antwerpen, Conservatorium, afdeling Drama en Woordkunst)
“Vogelen” (30’30)
Zijn wij mensen te vergelijken met vogels als het om de liefde gaat? Lijken we op monogame vogels waar mannetje en vrouwtje samen de jongen grootbrengen of schuilt er in ons de ontrouwe vogel die van vrouwtje naar vrouwtje vliegt? Nele maakte een vogelstudie van de liefde.

MARJOLEIN KNOL (Erasmus Hogeschool Brussel RITS, opleiding radio)
“De speelgoedfabriek voor grote jongens” (24’37)
Waar komt de passie vandaan die veel mannen voelen voor auto’s? Marjolein maakte het van dichtbij mee. Als haar anders zo rationele vader in zijn donkerrode Donkervoort reed, zag ze een ander mens. Om de mysterieuze autowereld van haar vader te begrijpen komt ze terecht bij Carrosseriebouw Jansen, een bedrijf  dat oldtimers opnieuw bouwt.

THIJS VAN LITSENBURG (Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg)
“Het rookgordijn”  (15’51)
Waar de een gewoon doorloopt met een verkoudheid, kiest een ander ervoor om in bed te gaan liggen. Iedereen gaat op een andere manier met kwalen en ziekten om. In “Het rookgordijn” laat Thijs twee patiënten met de longziekte COPD aan het woord en hoort twee heel verschillende verhalen.

BRAM VUYLSTEKER (Artevelde Hogeschool Gent, Journalistiek)
“300 Days of Summer” (51’00)
De wereld wordt warmer en warmer. Tyfoons in de Filippijnen, monsterwinters in Amerika. Een ver-van-ons-bed show? Ook Zuid-Spanje wordt geteisterd door een ondraaglijke hitte en zelfs woestijnvorming. En de laatste jaren komt er ’s zomers regelmatig geen water uit de kraan. Hoe kijken de Spaanse bewoners aan tegen de klimaatsverandering?

KENNETH NEIRINCKX (Erasmus Hogeschool Brussel RITS, opleiding radio)
“Wetteren, mei 2013” (18’37)
Op 4 mei 2013 wordt het Belgische Wetteren opgeschrikt door een treinramp. Een jaar later reconstrueert Kenneth met buurtbewoners en hulpverleners de gebeurtenissen. Angst en onzekerheid zijn deel gaan uitmaken van hun leven.

  1. […] nominaties van de NTR Radioprijs 2014 zijn bekend gemaakt. Een overzicht is te vinden op radioprijs.ntr.nl. Alle makers van de genomineerde programma’s komen langs bij Mijke van Wijk in Radio Doc. Op […]