NPO
NTR

Lucas Derycke, student aan de Hogeschool West-Vlaanderen, heeft de NTR Radioprijs 2012 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Pieter Broertjes bekend bij de NTR op Radio 1. Derycke won de prijs voor ‘De horizon van het heelal’, een programma over een natuurkundeleraar die vindt dat we de kracht van dromen onderschatten. Hij bouwt in zijn garage aan een sterrenschip, een onderneming die tegelijk een pleidooi is voor lef en motivatie zonder motief. Volgens de jury is het een zeer creatief en fantasievol programma. Derycke heeft een mooie organische afwisseling gecreëerd tussen geluiden en muziek. Bovendien heeft hij de muziek zelf gemaakt. De combinatie van interviews en geschreven drama is door hem geloofwaardig doorgevoerd, aldus de jury.

Tweede prijs
Uit 35 inzendingen waren negen programma’s genomineerd voor de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers, drie uit Nederland en zes uit Vlaanderen. De Nederlandse nominaties kwamen op naam van de Fontys Hogeschool Tilburg (twee maal) en de Christelijke Hogeschool Ede (één maal). Ook de tweede prijs ging naar een Vlaming: Wederik De Backer (RITS School of Arts, Erasmus Hogeschool Brussel) kreeg de onderscheiding voor ‘Slapend rijk’, waarin hij op humoristische wijze onderzoekt hoe je als jongere in de huidige tijd ‘slapend rijk’ kunt worden.

Publieksprijs
Voor het eerst werd ook een Publieksprijs uitgereikt. Luisteraars konden via internet en Facebook stemmen op hun favoriete programma’s en hebben dat massaal gedaan. Het programma ‘De giechelende geitjes’ van Britt De Roy (Hogeschool West-Vlaanderen) won de Publieksprijs. Het is het indringende verhaal van de moeder van de maakster, maar ook van een hechte vriendenkring, waar plotseling iemand tussenuit valt.

Verrassende onderwerpen
De jury was verrast door de onderwerpkeuzes. Veel verschillende vormen van radio waren ingezonden, documentair, drama, reportage of een combinatie daarvan. Er was dit jaar in de programma’s ook ruimte voor humor en satire. Deze keer bestond de jury naast Pieter Broertjes uit Jan Bulckaen (RITS School of Arts, Erasmus Hogeschool Brussel), Lucella Carasso (presentatrice Radio 1 Journaal), Koen De Smet (winnaar NTR Radioprijs 2010) en Vincent Bijlo (cabaretier en presentator van Holland Doc Radio). De genomineerde programma’s en gesprekken met de makers zijn de afgelopen drie weken uitgezonden in Holland Doc Radio op Radio 1. De bekendmaking van de winnaars gebeurde live vanuit Desmet Studio’s in Amsterdam in een programma gepresenteerd door Winfried Baijens.

Beluister de docu's van de winnaars en de genomineerden!

Bekijk de webcast van de prijsuitreiking

Download het juryrapport