NPO
NTR

Twee winnaars NTR Radioprijs 2016!


Xandry van den Besselaar uit België en Kim Faber uit Nederland zijn de gedeelde eerste prijswinnaars van de NTR Radioprijs 2016. Zij versloegen in een spannende finale de zes andere genomineerden uit Nederland en België. Van Den Besselaar, studente aan het Conservatorium in Antwerpen maakte een zeer indrukwekkend portret van een vriend die aan psychoses lijdt. Faber maakte een evenwichtig verhaal over de generatielange gevolgen van oorlog.

De tweede prijs werd uitgereikt aan Jeansen Djaoen, voor zijn hoorspel “Flashback”

Het was al weer de 26e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen, waren op 28 augustus, 4 en 11 september te beluisteren in Radio Doc op Radio 1. De finale vond zaterdag 1 oktober plaats in Theater Frascati in Amsterdam. De programma’s zijn nog altijd te beluisteren op deze website, via Facebook en als podcast in de iTuneswinkel.
De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium radio, een podium bieden voor aankomende radiomakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

Eindoordeel jury
De jury onder voorzitterschap van NTR-directeur Paul Römer was aangenaam verrast door het aantal van 31 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het radiovak willen aanmoedigen.

Winnaar 1e prijs:
‘De regen die naar boven valt’ van Xandry van den Besselaar van het Conservatorium Antwerpen afdeling Woordkunst

De jury vond het een prachtig onderwerp dat het waard is om een documentaire over te maken, schitterend opgebouwd met een geweldige hoofdpersoon. Het vertelt in poëtisch taalgebruik een verhaal dat inzicht geeft in wat er gebeurt bij een psychose.
De jury roemt het gebruik van stiltes in het verhaal, vindt ze op de allerbeste manier gebruikt. De geluidseffecten werken vervreemdend, maar nemen de luisteraar mee.
De terughoudende opstelling van de maker geeft alle ruimte aan de compositie.
Een punt van kritiek: het plotselinge einde. De jury had er de voorkeur aan gegeven als de laatste vraag achterwege was gebleven.
Het eindoordeel van de jury is dat dit een zeer geslaagd project is.

Winnaar 1e prijs:
’Niet mijn oorlog’ van Kim Faber, zelfstandig documentairemaker

Aan dit ego-document dat de vraag beantwoordt “ Waar komt mijn angst vandaan?” ligt een goed en helder idee ten grondslag. Het verhaal ontwikkelt zich sterk met aan het eind een verrassende clou. De luisteraar ervaart waar het in de verschillende generaties mis gaat en hoopt met de maakster dat zij die keten kan doorbreken. De jury vindt het knap hoe Kim met een volwassen blik naar zichzelf en haar familie kijkt.
Jammer dat de voice-over wat stijf is in contrast tot de levendige moeder, tante en oom.
Het muziekgebruik is subtiel gedaan hoewel de muziek dramaturgisch niet veel aan het verhaal toevoegt.
De jury vindt het een zeer beluisterbare documentaire die de luisteraar van a tot z geboeid houdt.

Winnaar 2e prijs:
‘Flashback’ van Jeansen Djaoen, programmamaker FunX Rotterdam

De jury vindt ‘Flashback’ een top-idee, heel goed, en prijst de durf die de maker aan de dag legt. De jury hoort het plezier en de energie waarmee hij dit hoorspel gemaakt heeft. De acteerprestaties laten te wensen over, maar het taalgebruik is wel heel goed en verraadt een degelijke voorbereiding. Ook de montage wordt geprezen, snel en ritmisch, en ‘Flashback’ heeft een levendige voice-over. De jury heeft genoten van dit hoorspel.
Het abrupte einde is ook heel sterk en de jury zou graag willen weten hoe het verder gaat in een toekomstig tweede deel.

 

JURYRAPPORT RADIOPRIJS 2016

 

ALLE NOMINATIES 2016 beluister je hier...

Slapeloosheid
Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen?
De groep jonge makers trekt langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen.
Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerink en Roze Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen.

Niet mijn oorlog
Veel van ons gedrag wordt bepaald door ons verleden: door onze ouders, de manier waarop ze ons opvoeden en de verhalen die ze ons vertellen als kind. Maar wat betekent het als je familieverleden wordt gekleurd door een oorlog?
In de documentaire “Niet mijn oorlog” onderzoekt Kim Faber de oorsprong van haar eigen angsten.

Back to the roots
Honderd jaar geleden werd Manou Boeykens oma geboren in Boedapest. Ze ontvluchtte als kind de armoede die er heerste en zo kwam ze in Vlaanderen terecht. Nu, in 2016, reist de maakster naar het Boedapest van haar oma Rosa.
Een documentaire van Manou Boeykens, Opleiding journalistiek, Artevelde Hogeschool, Gent.

Flashback
Hij is nog maar net 18 jaar als de hoofdpersoon uit Flashback met zijn vrienden een snackbar overvalt. Wat een slimme actie lijkt om snel aan geld te komen draait uit op een grote mislukking. Een hoorspel dat je meeneemt naar jonge vrienden en wilde plannen met grote gevolgen.
Maker is Jeansen Djaoen, verslaggever van FunX.

De regen die naar boven valt
Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na drugsgebruik psychotisch werd.
Een documentaire van Xandry van den Besselaar, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Hello World.exe
Wat kunnen we verwachten van robotica in de toekomst? Deze enorme technologische ontwikkeling brengt Stan Hulsen terug tot behapbare vragen: wanneer accepteren we een robot als gesprekspartner? Waar gebeurt dat eigenlijk al?
Een documentaire van Stan Hulsen,  School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

De thuiskomst
Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar de integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wekte de nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelf opgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.
Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Mens en Natuur
Op de Veluwe leeft een overschot aan wilde zwijnen. Wat moeten we daarmee? Afschieten of juist niet? Kan er een balans zijn tussen mens en natuur? Reinder Smit en Vera Boekelman leggen die vragen voor aan beheerders en een natuurfilosoof.
Een programma van Reinder Smit en Vera Boekelman, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.