NPO
NTR

De radiodocumentaire ‘ADHD’ van Celine de Mulder van het RITS, Erasmus Hogeschool Brussel, heeft de NTR Radioprijs 2013 gewonnen. De jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers werd voor de 22e keer uitgereikt. De jury over de winnende documentaire: “Als luisteraar ga je snappen wat ADHD is en wat het betekent om hiermee te leven.” Dat wordt nog versterkt door de vorm van de documentaire: “Zelfs de montage is ADHD.”

1100270674

Winnares Celine de Mulder (rechts op de foto) heeft zelf ADHD en onderzoekt wat dat voor haar betekent. En hoe komt ze er eigenlijk aan? Zit het in de familie? Ze volgt haar vader op weg naar een diagnose. Ze kreeg de prijs zaterdagmiddag uitgereikt in een live-uitzending op Radio 1 vanuit Desmet studio’s in Amsterdam.

De NTR vindt het belangrijk om het medium radio te promoten en jong talent aan te moedigen. Een deskundige vakjury beoordeelt ieder jaar de programma’s, afkomstig van opleidingen in Nederland en Vlaanderen. De jury bestond dit jaar uit NTR-mediadirecteur Carel Kuyl, Radio 1-journaalpresentator Lucella Carasso, radiodocent Edwin Brys, radiodocumentairemaker Anne Martens (EBU-Masterclass) en Vincent Bijlo, presentator van Holland Doc Radio, het Radio 1-programma dat alle genomineerde programma’s de afgelopen weken uitzond.

Ook de tweede prijs ging naar een studente van het RITS in Brussel. Ine Verhaert verdiende de tweede prijs voor haar documentaire ‘Later word ik Nederlander’. Daarin verkent ze de soms moeizame relatie tussen Nederlanders en Belgen aan de hand van haar eigen relatie met een Nederlander.

In totaal waren 10 programma’s genomineerd, vijf uit Nederland en vijf uit België. Het aantal inzendingen bedroeg 38. De jury was aangenaam verrast over de diversiteit aan onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, en aanpak, met zelf gecomponeerde muziek, humor en lef.

Tenslotte werd ook weer een publieksprijs uitgereikt. Luisteraars konden stemmen op hun favoriete programma via Facebook en hebben dat massaal gedaan. Winnaar van de publieksprijs met 350 stemmen werd Nelleke Arnout van de Fontys Hogeschool Tilburg met een portret van haar vader, die lp’s verzamelt: ‘Pap’s platen’. Een levendig portret van een vader waar veel meer mee aan de hand blijkt te zijn.

Beluister de winnaars en de genomineerden!
Download het juryrapport

Presentatie live-uitzending: Winfried Baijens.
Eindredactie NTR Radioprijs: Maya Schepers.