NPO
NTR

Dit jaar zijn er negen producties gekozen die meedingen naar de NTR Podcastprijs! De uitreiking vindt plaats op 1 september

 

#1 Uit de stilte stappen – Lois Senger (Creative business Saxion Enschede)

“Kan ik wel vragen naar zijn overleden vrouw?” “Hoe informeer ik naar haar burn-out?” Soms willen we er zijn voor een ander, maar houdt ongemak of schroom ons tegen om een vraag te stellen. Kun je het verkeerde doen of zeggen in zo’n situatie? Een driedelige serie over remedies tegen sociaal ongemak.

 

#2 Van voor het water – Katoo de Langhe (RITCS)
De laatste getuigen van de watersnoodramp van 1953 vertellen over de gebeurtenis, een ervaring die ze hun hele leven hebben meegedragen. Hoe lang duurt een ramp, vraagt Katoo de Langhe zich af.

 

#3 De volgende functies zijn tijdelijk uitgeschakeld – Charlotte de Beus (Literair podcasten)
Charlotte de Beus is dichter en schrijft graag over datgene wat doorgaat bij stilstand: de gesprekken in stille nachten, de seizoenen in verstilde landschappen, de bewegingen in lichamen die gedwongen zijn stilgevallen. In dit audiogedicht onderzoekt ze de vaak mechanische taal die gehanteerd wordt voor een lichaam in trauma.

 

#4 De rouwbiecht – Kitty Munichs en Babet te Winkel (zelfstandig podcastmaker)
In De rouwbiecht delen jonge mensen hun – vaak lang stilgehouden – ervaringen met rouw. Het zijn monologen van jonge mensen in rouw, verhalen die vaak het daglicht niet mogen zien, maar het waard zijn om gehoord te worden. Zonder interventie van vragen wordt de luisteraar meegenomen in de eerlijke, soms pijnlijke en soms grappige, ontroerende en authentieke verhalen over verlies.

 

#5 Amsterdam Atlantis – Nikki Koppes – (DOCS, zelfstandig podcastmaker)
Wat gaat er met Amsterdam gebeuren als de zeespiegel blijft stijgen? Zou het kunnen dat de stad in zee gaat verdwijnen? Hoe gaat dat er dan uitzien? Nikki Koppes onderzoekt wat het inhoudt om in een bedreigde delta te wonen: zowel technisch (hoe werkt ons watersysteem en is dit nog wel houdbaar?) als emotioneel gezien. Want hoe ga je eigenlijk om met het idee dat jouw thuis wordt bedreigd, en misschien zelfs zal gaan verdwijnen?

 

#6 Lingo – Aminata Soumaré (RITCS)
Als zwarte vrouw heeft Aminata Soumaré een zeer moeilijke relatie met het N-woord. Het woord wordt losbandig gebruikt, merkt ze, wat bij haar gevoelens van onbegrip en ongevoeligheid oproept. In deze audiocollage gebruikt zij archiefmateriaal uit de media om haar relatie tot het N-woord te vangen.

 

#7 (baar)moeder – Winter de Cock (Koninklijk Conservatorium Antwerpen)
Vanaf wanneer ben je moeder? Wat houdt moeder zijn precies in en wat offer je ervoor op? Wat gebeurt er met je lichaam als je in verwachting bent? Maar vooral: is de liefde voor een kind een liefde die alles overstijgt?

 

#8 Zuur Amsterdam – Christianne Alvarado – (OVT, zelfstandig podcastmaker)
De auteur van een boek over de geschiedenis van Amsterdams zuur, De zure stad mailde het VPRO-programma OVT en pitchte zijn boek als volgt: "Het is de geschiedenis van Amsterdam, door de ogen van een augurk". Dat wekte de nieuwsgierigheid van de maker, die het verhaal van Amsterdams tafelzuur in audio vertelt, waar een Joodse geschiedenis aan vast blijkt te kleven.

 

#9 Waar kleine beestjes groot in zijn – Loes Maassen (zelfstandig podcastmaker)
Welk beest reproduceert snel en is makkelijk te houden? De fruitvlieg! Dit dier is een modelorganisme en wordt al heel lang intensief gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Maar fruitvliegen zijn onbekend en ondergewaardeerd. Een portret van dit bijzondere dier.