NPO
NTR

In 2009 stond er nog RVU voor de Radioprijs, maar met de fusie van NPS, Teleac en RVU - samen NTR - is het sinds 2010 de NTR Radioprijs geworden. De laatste editie van de RVU Radioprijs werd gewonnen door Babette Moonen (journalistiek) en Koen de Smet (cultureel). Zij kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Roland Plasterk.

De Winnaars van de RVU Radioprijs 2010

Babette Moonen: 'Mist, geruchten en een laag beton'
Juryvoorzitter Ronald Plasterk, oud-minister OCW, reikte de hoofdprijs in de categorie journalistiek uit aan Babette Moonen van Artesis Hogeschool Antwerpen. Zij maakte een volgens de jury 'prikkelende en raadselachtige documentaire' over de onopgeloste moordzaak Doucé. Joseph Doucé was een dominee die opkwam voor seksuele minderheden en in 1990 door agenten uit zijn huis werd meegenomen. Een paar maanden later werd zijn naakte lijk teruggevonden in een bos buiten Parijs.

Koen de Smet: 'Meestal was ik klein'
In de categorie cultureel kreeg Koen De Smet de hoofdprijs uitgereikt, ook al van Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij maakte een bijzonder ego-document over een gecompliceerde broer-zus verhouding. Koen schaamt zich voor zijn gedrag van vroeger tegenover zijn geestelijk minder bedeelde zus. 'Authentiek en eigenzinnig,' aldus de jury, die behalve Ronald Plasterk bestond uit Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen, radiomaker en cabaretier Vincent Bijlo en oud-Radioprijswinnares Vinny Tailor.
Download het Juryrapport Radioprijs 2010