NPO
NTR

Winnaars van de NTR Podcastprijs 2018

 

Naomi Steijger en Timo Tembuyser zijn de eerste prijswinnaars van de NTR Podcastprijs 2018. Zij lieten in een spannende finale de andere elf genomineerden uit Nederland en België achter zich.

Naomi Steijger en Timo Tembuyser, studenten aan de Toneelacademie Maastricht, maakten de indrukwekkende podcast "88Woningraten" over de bewoners van een flat in Den Haag met wie de makers een koor vormen om te zingen tegen de eenzaamheid.

 

De tweede prijs is dit jaar een gedeelde prijs. De prijs werd uitgereikt aan Ruben Pest en Robin van Gelder die de driedelige podcastserie "Het maakbare geweten" maakten en aan Marjolein Knol voor "Oerend HarTT" een podcast in drie delen over de TT in Assen.

 

Eindoordeel jury

De 1e prijs is voor:

'88 Woningraten - Een verzet tegen de eenzaamheid in de grote stad' van Naomi Steijger en Timo Tembuyser, Toneelacademie Maastricht

"Een prachtig idee, een maatschappelijk geëngageerd scenario en een mooie compositie, heel goed. De ontknoping zorgt bij verschillende juryleden voor kippenvel.

De podcast is de weergave van een sociaal buurtproject dat door de makers zelf is bedacht en door hen is uitgevoerd. De bewoners van een flat in een sociaal zwakke wijk in Den Haag worden uitgenodigd om een koor te vormen.

'88 Woningraten' is weliswaar niet perfect, maar de jury honoreert het niettemin met de eerste prijs vanwege de originaliteit en de conceptuele kracht.

Het verhaal roept ook vragen op: het verhaal van mensen die aan het woord komen blijft summier wat betreft hun sociale achtergrond. En de opnamekwaliteit is niet altijd even goed.

De jury honoreert de wijze waarop de zanglessen worden gegeven en de gesprekken worden gevoerd. Ook is de jury heel enthousiast over het ontroerende slotstuk in de finale, waarin het sferische uit het hele stuk bij elkaar komt. Met name de 'begane grond-toon' spreekt aan. De makers komen niet alleen iets halen bij de bewoners van de Haagse flat, maar hebben ook iets gebracht."

 

De gedeelde 2e prijs die de jury uitreikt als aanmoediging van jong talent gaat naar:

 

‘Het maakbare geweten', driedelige podcastserie van Ruben Pest en Robin van Gelder, VPRO Dorst

"De jury is zeer te spreken over deze serie. Een sterke en verrassende onderwerpkeuze met interessante subthema's en een goede deskundige. Ook de maatschappelijke relevantie spreekt de jury aan. De humor van de makers kwam bij dit zware onderwerp goed van pas. Toch is de jury hierover ook wat kritisch; het narratief, de wisselwerking tussen de twee makers, kan sterker en heeft nu soms iets ouwelijks. Het is af en toe zo eenvoudig dat het gevaar dreigt dat de luisteraar zich niet meer serieus genomen voelt. En de serie lijkt te veel een kopie van wat er in Amerika geldt als podcastnorm.

De jury ziet niettemin uit naar een nieuwe serie van dit duo."

 

'Oerend harTT', driedelige podcastserie van Marjolein Knol, RTV Drenthe

"Een met liefde gemaakte, verhalende podcast. Een sympathieke serie met anekdotes over een regionaal evenement met landelijke uitstraling: de TT van Assen. Couleur locale met prachtige details die toch de regio overstijgen. "Het scheurend rubber knalt uit je speakers", aldus een van de juryleden. De jury waardeert het zeer dat er bij een regionale omroep ruimte is voor dit type podcasts en moedigt regionale redacties aan om hiervoor ruimte te maken. De jury plaatst als kanttekening: de opbouw had spannender gekund en de maakster blijft nu wat onzichtbaar."

 

Luister naar de winnaars NTR Podcastprijs 2018

Beluister de winnaars op Soundcloud of via de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs of download de podcasts in iTunes (NTR Podcastprijs 2018)