NPO
NTR

Feline Franceus en Achille van Ingelgem zijn de prijswinnaars van de NTR Podcastprijs 2021. Zij zien hun podcasts beloond met respectievelijk de eerste en de tweede prijs.

Podcastmaker én verpleegkundige Feline focust in de podcast "Niet Aangeboren Hersenaandoening" op het relaas van Christiane. Haar leven veranderde ingrijpend na een ongelukkige val tijdens een vakantie in Portugal. Haar familie doet er alles aan om Christiane te laten herstellen. Maar wil ze dit nog wel?

Achille van Ingelgem ontwikkelde de podcastserie "Goud aan zee". In deze driedelige podcast duikt de maker in een oud familieverhaal over zijn grootvader, verteld aan de hand van de verhalen van grootmoeder en ooms en tantes. Na een woelig leven en verschillende tegenslagen zit grootvader financieel aan de grond. Gelukkig is er een uitweg. Zijn goede vriend Pol belooft hem "goud aan zee".

De Dutch Directors Guild-prijs ging naar Koen Thomassen voor "De Zaak Astronaut".

 

Winnaars Achille van Ingelgem (l) en Feline Franceus (r)

 

Eindoordeel jury

De jury onder voorzitterschap van de mediadirecteur van de NTR, Willemijn Francissen, was aangenaam verrast door het aantal van 65 inzendingen. Zowel de onderwerpen, vaak zeer persoonlijk, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verhaalopbouw en kwaliteiten van de podcasthost willen aanmoedigen.

 

Uit het juryrapport:

 

De 1e prijs is voor:

"NAH, Niet Aangeboren Hersenaandoening" van Feline Franceus, studente aan het RITCS in Brussel.

Unaniem kiest de jury NAH als winnaar van de eerste prijs. De superlatieven buitelen over elkaar: indringend, verrassend, interessant. De jury is erg te speken over de wijze waarop de maakster haar verhaal heeft opgebouwd en op deze manier een bijzondere gelaagdheid in het verhaal heeft weten aan te brengen. Zonder dat de luisteraar een dwingend antwoord krijgt opgedrongen. Bij alle juryleden kwam dit verhaal binnen.

De maakster laat zien hoe ingewikkeld kwesties rond leven en dood kunnen zijn. Aan de hand van het persoonlijke verhaal van Christiane weet ze thema's als euthanasie en wetgeving, maar ook de financiële kosten aan te snijden, daarmee krijgt het persoonlijke iets universeels.

 

 

De 2e prijs gaat naar:

"Goud aan zee" van Achille van Ingelgem, student aan het RITCS in Brussel.

De jury vindt, ondanks de kritiek die ze ook op deze podcast heeft, de serie vol potentie. Ze vindt het een goed onderwerp, sympathiek en prettig om naar te luisteren.
Maar de belofte was niet alle juryleden duidelijk, waarom luisteren we hiernaar, waar is de maker op uit? Nu kwam het nog wat richtingloos over maar toch zit er in het materiaal dat hij verzameld heeft een mooie serie als Achille hier zijn tanden nog eens inzet en het materiaal zou hermonteren. De luisteraar weet dat het over 'goud' gaat, maar voelt ook dat daaronder nog een verhaal zit, dat niet verteld wordt. Die zou de maker uit moeten werken; de personages heeft hij inmiddels.
Deze maker zou de jury graag aan willen moedigen.