NPO
NTR

Juryrapport NTR Radioprijs 2015
Aantal inzendingen: 30
Aantal genomineerde programma’s: 11

Uitreiking van de NTR Radioprijs: zondag 30 augustus 2015, van 14.30 tot 15.30 uur in De Roode Bioscoop in Amsterdam. De presentatie van de uitreiking van de NTR Radioprijs is in handen van Mijke van Wijk (DJ NTR Radio 6).

De jury van 2015:
* Marwil Straat, zendermanager NPO Radio 4 (jury-voorzitter)
* Clement Tonnaer, docent Journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg
* Suzanne Bosman, presentatrice EenVandaag
* Arno Peeters, editor en geluidskunstenaar
* Co de Kloet, programmamaker NTR en presentator Radio Doc

Nominatiecommissie: Ottoline Rijks (eindredacteur Radio Doc NTR) en Marion Oskamp (redacteur NTR Radioprijs).
De prijs bestaat uit een prijs naar keuze van de winnaar: professionele opname-apparatuur een bezoek aan de Prix Europa in Berlijn of een montage-cursus.

Winnaars Radioprijs 2015

De 1e Prijswinnaar is:

‘Geduld, Californië’ van Maud Mulier van het Koninklijk Conservatorium AP Hogeschool Antwerpen
De jury steekt de loftrompet over ‘Geduld, Californië’. Ze vindt het spannend, het programma heeft een mooie opbouw en vormt een betoverende parabel tussen de dood van de moeder en Disney. Pas halverwege komen alle puzzelstukjes bij elkaar en brengen een kaakslag toe. De ontroering die dit programma teweeg brengt zijn als nagels over een schoolbord, ze gaan door merg en been. De maakster heeft zich niet laten leiden door conventies, maar heeft op eigen wijze een filmische documentaire gemaakt waarbij zij het risico aandurfde (door het lange, wat onduidelijke begin) dat de luisteraar afhaakt, maar het pakt hier positief uit. Geluidstechnisch heeft de jury wel wat kritische kanttekeningen, maar de maakster is er in geslaagd de ontroering heel te houden en er geen tearjerker van te maken. Dit programma verdient een eerste prijs.

De 2e Prijs winnaar is:

‘La valla’ van Hadewijch Vanhaverbeke van RITCS Audiovisuele Kunsten in Brussel
De jury vindt dit een buitengewoon professioneel gemaakt programma, gebruik makend van alles wat actuele radio te bieden heeft: meertaligheid, citaten uit de media en fictie.
Dit vakwerk dompelde de jury onder in de couleur locale. Jammer vindt de jury het dat het programma maar één sfeer ademde, het perfecte schept ook afstand. Daarnaast was niet even duidelijk wie wie is in deze complexe aanpak. Toch wil de jury dit programma belonen voor zijn vakwerk en innovatieve aanpak.

Algemeen
De NTR Radioprijs is dé aanmoedigingsprijs voor studenten en jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen en wordt dit jaar voor de 25e keer uitgereikt.

De jury heeft met veel plezier naar de genomineerde inzendingen geluisterd. De jury omschrijft zijn doel als vierledig: het ‘celebreren’ van het medium radio, het aanmoedigen van jong talent, het geven van richting aan de jonge makers en de luisteraar kennis te laten maken met het werk van prille makers.

De jury heeft de programma’s op een aantal aspecten beoordeeld:

- Idee
- Ontwikkeling van het idee
- Productie, gebruik van het medium en akoestische kwaliteit
- Beluisterbaarheid, binding met de luisteraar
- Impressie van het totaal

De jury was aangenaam verrast door het aantal van 30 inzendingen.
Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, als de aanpak,
met humor en lef, toonden een grote diversiteit.
Weer bleek het verschil in opleiding van Nederland en België te leiden tot een andere aanpak van het documentaire genre.
De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het radiovak willen aanmoedigen.

Alle genomineerden zijn hier te beluisteren.
Radioprijs op Facebook: go.ntr.nl/radioprijs