NPO
NTR

Belgische winnares NTR Radioprijs 2014!
Nele Eeckhout uit België heeft de NTR Radioprijs 2014 gewonnen. Zij versloeg in een spannende finale de negen andere genomineerden uit Nederland en België. De studente aan het Conservatorium in Antwerpen maakte een zeer origineel radioprogramma, een ‘vogelstudie van de liefde’.

 

Het was al weer de 24e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uitreikte. De genomineerden, zes Vlaamse en vier Nederlandse, waren de afgelopen zondagen te gast bij Mijke van Wijk in Radio Doc op Radio 1. De finale vond zondag 31 augustus plaats in de Roode Bioscoop in Amsterdam. De programma’s zijn nog altijd te beluisteren op deze website en Facebook. De NTR wil met deze prijs, naast het ‘celebreren’ van het medium radio, een podium bieden voor aankomende radiomakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

 

Eindoordeel jury
De jury onder voorzitterschap van NTR-hoofdredacteur Bart Soepnel was aangenaam verrast door het aantal van 29 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. Weer bleek het verschil in opleiding van Nederland en België te leiden tot een verschillende aanpak. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het radiovak willen aanmoedigen.

radioprijs2014

De winnaars van de NTR Radioprijs 2014

Winnaar 1e prijs:
‘Vogelen’ van Nele Eeckhout van het Conservatorium (Woordkunst) in Antwerpen.
Zijn wij mensen te vergelijken met vogels als het om de liefde gaat? Lijken we op monogame vogels waar mannetje en vrouwtje samen de jongen grootbrengen of schuilt er in ons de ontrouwe vogel die van vrouwtje naar vrouwtje vliegt? Een vogelstudie van de liefde.
Volgens de jury een proeve van ‘eigenheid, originaliteit en humor die de maakster als in een muzikale compositie verweeft’.

 

Winnaar 2e prijs:
300 Days of Summer’ van Bram Vuylsteker van de Artevelde Hogeschool in Gent.
Klimaatverandering komt steeds dichterbij. Zuid-Spanje wordt geteisterd door een ondraaglijke hitte en zelfs woestijnvorming. En de laatste jaren komt er ’s zomers regelmatig geen water uit de kraan. Hoe kijken de Spaanse bewoners aan tegen de klimaatverandering?
‘Radio van nu,’ aldus de jury. ‘Een programma dat getuigt van veel ambitie, lef en inzet’.

 

Winnaar Publieksprijs:
Wetteren mei 2013’, van Kenneth Neirinckx van het RITS, Erasmus Hogeschool in Brussel.
Ook dit jaar werd een Publieksprijs uitgereikt. Via Facebook konden luisteraars stemmen op hun favoriete programma. De winnaar werd Kenneth Neirinckx, die in gesprekken met buurtbewoners van het Belgische Wetteren de omvangrijke trein- en giframp van vorig jaar reconstrueerde.

Beluister de winnaars en de genomineerden!

Download het Juryrapport