NPO
NTR

De tien nominaties voor de NTR Radioprijs 2015 zijn bekend.

 

Prijsuitreiking NTR Radioprijs
Welke twee documentaires de prijs winnen weten we pas op 30 augustus.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Roode Bioscoop in Amsterdam onder leiding van presentatrice Mijke van Wijk zal de vakjury bekend maken wie er in de prijzen vallen. De uitslag wordt die avond bekend gemaakt in Radio Doc om 21.00 uur op NPO Radio 1.

 

NTR Publieksprijs
Ook dit jaar wordt de Publieksprijs uitgereikt. Alle genomineerde programma’s kun je op deze website en op Facebook al beluisteren. Like op Facebook jouw favoriete documentaire! Het programma met de meeste stemmen ontvangt op 30 augustus de Publieksprijs.

 

Alle genomineerden in Radio Doc op NPO Radio 1
Alle makers van de genomineerde programma’s zijn te gast bij Mijke van Wijk in Radio Doc. Op zondag 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus van 21.00 uur tot 22.00 uur vertellen zij over de totstandkoming van hun documentaire en kun je hun uitzendingen horen.

De NTR Radioprijs, het ideale podium om jouw radiotalent te laten horen…

 

Onrust op Schier
Schiermonnikoog luidt de noodklok over het zoveelste boorplatform dat het waddengebied binnendringt. Bewoners van het eiland vertellen welke impact dat gaat hebben op de natuur en het toerisme.
Een programma van Roel Breet en Ivar Lingen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

 

Toekomstgeluid
“Wat is de toekomst van de radiodocumentaire?” Met die vraag gaat Thijs van Litsenburg op pad. In Toekomstgeluid schetst hij een beeld van de ontwikkelingen op NPO Radio 1 en komt met verrassende oplossingen voor de radiodocumentaire.
Een programma van Thijs van Litsenburg, Fontys Hogeschool Journalistiek, Tilburg.

 

Alice
De vriend van Anneke Hermans heeft een contrabas. Ze heet Alice en gaat overal mee naar toe. Waarom voelt hij zoveel liefde voor “een stuk hout”? Dit probeert Anneke te achterhalen…
Een documentaire van Anneke Hermans, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel

 

La Valla
Ceuta is een Spaanse enclave in Noord-Marokko, de plaats waar Afrika en Europa elkaar raken. Ceuta is een symbolische plaats voor het Europese grenzenbeleid: de stad is omheind door metalen hekken met prikkeldraad, scheermesdraad, alarmsystemen en patrouilles. Afrikaanse migranten worden met geweld uit Europa gehouden.
Een ‘met fictie geïnjecteerde’ documentaire van Hadewijch Vanhaverbeke, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel

 

20 juli 1969
Op 20 juli 1969 landt de eerste mens op de maan en wint Eddy Merckx zijn eerste Tour de France. Een reconstructie van die zondag waarop de wereld veranderde en alles mogelijk leek.
Een documentaire van Julie Nevejan, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel

 

Eviva España
In Eviva España vertellen de componist Leo Caerts en de zangeres Samantha (Christiane Bervoets) die het nummer als eerste zong, over dit wereldberoemde lied.
Een programma van Bert de Cat, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel

 

Buitenslapers
Zelfs midden in de winter zijn er dak- en thuislozen die er voor kiezen om buiten te slapen. De makers gaan op bezoek bij de dakloze Steven en zetten hun eigen tent op om bij een temperatuur van -2 graden Celsius de nacht naast hem door te brengen.
Een programma van Stephan Speelberg en Stan Hulsen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

 

Geduld, Californië
Een intiem portret van een gezin en hun manier van omgaan met dood en rouw, dromen en religie.
Een documentaire van Maud Mulier, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.
Terug naar Ooit
Kloontje het Reuzenkind, Sap de Aardwortel en Rak de Reiger, namen die verbonden zijn aan het Land van Ooit dat in 1989, of Anna Domino 1 zoals ze zelf zeggen, open ging. Het themapark waar kinderen de baas waren. Na de sluiting in 2007 gaat het park nu weer open, maar veel is er niet meer over. Het Land van Ooit heeft plaats gemaakt voor het wandelpark De Poort van Heusden, maar de herinnering aan wat er ooit was blijft…
Een programma van Anouk Kantelberg, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.

 

Licht aan het einde van de hulpverlening
Het aantal zelfdodingen stijgt de laatste jaren. De meest voorkomende oorzaak is een psychische ziekte. Waarom laten de cijfers een stijging zien? En waarom is wél bekend dat de oorzaak ligt bij een psychische aandoening maar konden hulpverleners niet zien aankomen dat iemand zelfmoord pleegde? Faalt de hulpverlening?
Een programma van Larissa de Heus, Opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle.

 

De Bunker
De Bunker vertelt het verhaal van Gearts vorig jaar overleden grootvader, een man met hart voor de politiek en de Friese taal. Als wethouder van Grou had hij een opvallend privilege: bij een natuurramp of een nucleaire aanval mocht hij wel, maar zijn vrouw en kinderen niet, in de schuilbunker die aan de rand van het dorp was gebouwd.
Een programma van Geart van der Pol, Opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle.